Razjede na nogah so med najbolj zaskrbljujočimi komplikacijami sladkorne bolezni, in to z dobrim razlogom. Vsako leto se pri 15% sladkornih bolnikov razvijejo razjede na stopalih. Vsako leto je preveč amputacij zaradi inficiranih razjed na nogah. Večino razjed in amputacij bi lahko preprečili – pod pogojem, da bi bila stopala z začetimi razjedami odkrita takoj in zdravljena dovolj zgodaj. Zato je tako pomembno preverjati vaš krvni sladkor, negovati in opazovati stopala in seveda nositi ustrezno obuvalo in nogavice, ki so primerne vašim nogam. Vaša osebna vsakodnevna kontrola stopal in kontrola zdravnika in vašega pedikerja ob vsakem vašem obisku sta izjemno pomembni. Če se vašemu prizadevanju navkljub pojavijo težave, kaj lahko storite? Prvo in najpomembnejše pravilo je : ne ignorirajte ! Ne recite si : verjetno bo minilo samo od sebe v nekaj dneh. Takoj se povežite z vašim zdravnikom in začnite z ustreznim zdravljenjem stopal. Celo samo nekaj dnevna zamuda lahko pomeni ločnico med hitro ozdravitvijo ali komplikacijami in dolgotrajnim zdravljenjem z nejasnim izidom.

Ne preobremenjujte stopal! Stopala so najbolj obremenjen del vaših nog, saj pritiska nanje teža celega telesa. Vaša prekomerna telesna teža je dodatno breme vašim stopalom. Izogibajte se pretiranemu stanju na mestu. Pomembno je redno zmerno gibanje.

Na skrb za zdravje vaših stopal vpliva več faktorjev. Vedite, da dobra prekrvavitev, kontrola krvnega sladkorja, nega nog, pedikura, dobra obutev in zdrava prehrana izključujejo infekcije stopal. Skrb za stopala je timsko delo. Naj vam ne bo neprijetno postavljati vprašanj strokovnjakom (zdravniku, medicinski sestri, pedikerki in drugim strokovnjakom s katerimi sodelujete). Prepričajte se, da vi in vaši domači poznate pravila za skrb vaših stopal. Ali jih poznate?

Ni odveč ponovno opozoriti:

 1. STOPALA NAJ BODO ČISTA – umivajte jih s tekočo mlačno vodo in blagim milom
 1. STOPALA NAJ BODO SUHA –  po umivanju jiu temeljito obrišite, tudi med prsti
 1. STOPALA NAJ BODO VOLJNA
 1. STOPALA NAJ BODO ZAVAROVANA
 1. STOPALA NAJ BODO TOPLA – če vas zebe nosite tople nogavice, ne grejte si nog z vročimi predmeti, ker se lahko opečete
 1. PAZITE, DA BODO STOPALA BREZ POŠKODB – ne hodite bosi, ne uporabljajte ostrih predmetov za nego nog, ne uporabljajte sredstev za mehčanje trde kože ali kurjih očes ampak obiščite pedikerko
 1. STOPALA REDNO PREGLEDUJTE TER BODITE POZORNI NA SPREMEMBE:
 • OBČUTEK: hladno – vroče
 • POŠKODOVANA KOŽAžulj, razpoka, vreznina
 • RANICE, KI SE NE CELIJO
 • OTEKLINA, BARVA: modrikasta, rdečina, bleda

Pomemben del nege stopal je pravilna izbira obutve. Dobra obutev je posebno pomembna za sladkornega bolnika saj morajo biti občutljiva stopala dobro zavarovana. Sladkorni bolnik naj vedno nosi čevlje in nogavice. Vsaka obutev (čevlji, sandali, copati) mora biti prave velikosti. Vedno si kupite le res dober čevelj. Lastnosti dobrega čevlja so:

 • mehak zgornji del – pravo usnje
 • debel gumijast podplat
 • dovolj prostora za prste
 • vložek, ki ga je mogoče odstraniti
 • vezalke ali zapiranje na ježka
 • pete naj bodo primerne – ne prenizke, ne previsoke

Za nakup novih čevljev  si  vedno vzemite dovolj časa. Kupujte pozno popoldne, ko so vaše noge otekle. Pomerjajte jih v nogavicah, ki se lepo prilegajo nogi in jih boste tudi  pozneje nosili.

Večina sladkornih bolnikov je delovno aktivnih. V čevljih preživijo večino dneva. Razlog več, da so čevlji res udobni.

Tanja P.Malenšek, Salon Divina